Blog

Blog

lørdag den 5. oktober 2013

Baggrunden for Refworks Vidensbank

I foråret 2013 tog en flok medarbejdere fra Aalborg Universitetsbibliotek (AUB) og UCN Biblioteket initiativ til et erfa-møde vedr. Refworks. Vores tanke var, at vi måtte kunne hjælpe hinanden med at vidensdele omkring Refworks og supporten til Refworks-brugerne på de 2 institutioner. Det drejer sig om studerende, undervisere og forskere m.fl., som vælger at bruge Refworks. Begge biblioteker stiller Refworks til rådighed og underviser i det i form af frivillige kurser. Ialt har ca. 1804 brugere lavet en Refworks-konto via UCN Biblioteket, mens der er ca. 697 aktive brugere (= har været logget ind indenfor det seneste år).
Vi fik hurtigt afklaret, at vi havde ca. de samme spørgsmål fra brugerne, og at vi havde et behov for at vidensdele både med de nære kollegaer, men også gerne på tværs af de 2 institutioner. Vores biblioteker er iøvrigt ind imellem bemandet af personer, som aldrig beskæftiger sig med Refworks, og som derfor har svært ved umiddelbart at svare på brugernes spørgsmål om Refworks. De har også brug for at kunne henvise  - og vi ville gerne kunne tilbyde et virtuelt sted.
Løsningen blev, at vi i fællesskab og på tværs af de 2 institutioner hen over sommeren lavede Refworks Vidensbank.Tanken er, at vi løbende lægger spørgsmål fra vores daglige praksis og løsningerne ind, så vi dermed hjælper brugerne og hinanden med at løse konkrete Refworks-spørgsmål.
De fleste Refworks-brugere har allerede deltaget i et af bibliotekernes Refworks-kurser (med fysisk tilstedeværelse), så denne Refworks Vidensbank skal ses som et virtuelt supplement til dem, der har et helt konkret og erkendt læringsbehov. De formodes derfor at være supermotiveret, når de går til Vidensbanken. Vidensbanken vil være til rådighed med svar og hjælp døgnet rundt, hvilket vi anser som en stor fordel for brugerne.
Målgruppen vil således både være motiverede Refworks-brugere blandt studerende, undervisere og forskere, men også ansatte i bibliotekerne.
Bibliotekernes kurser og denne Vidensbank bliver dermed tilsammen et Blended Learning forløb i Refworks, som vi kan tilbyde vores Refworks-brugere :-)

PS Alle relevante biblioteksmedarbejdere (ca. 4 fra hver institution) har administrator-rettigheder til Vidensbanken og kan dermed selv lægge ind og redigere efter behov. Dermed undgår vi, at vedligeholdelsen bliver for personafhængigt. Vi har kaldt den en "Blog" og den er lavet i Wordpress. Om det ER en blog, vil jeg prøve at finde ud af her...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar